Om mig: Örjan Blom

Tillverkning och att kontruera är något jag gjort sedan barnsben och har alltid legat mig varmt om hjärtat, knivar var nog mer slump som blev en passion! Dom knivar jag köpt bra och dåliga, dyrt och billigt och använt genom åren har ofta efter en tids användning för det mesta behövt nån form av ändring för att bättre passa ändamålet. Att slipa en kniv vassare, ändra vinklar/radier, vassa kanter som behövts gradas, handtag som modifierats för att slutligen börja göra allting själv från grunden och vidare sedan till att finslipa dessa kunskaper och förhoppningvis förbättra sig eftersom.

Jag gillar former men gärna enkla sådana och däri ligger utmaningen att göra det enkelt snyggt och jäkligt bra med relativt få material.      

Har plöjt igenom mängder av knivforum, div olika knivtillverkare/ståltillverkare och material, intensivt studerat stål, legeringar och hur andra gjort/gör, hur alla dessa stål uppför sig och vilka egenskaper de får, härdprocesser, kylning, kryobehandlingar... Finns huuur mycket som helst att lära och spännande läsning att plöja genom och lära att jag börjat inse och tveka huruvida min "livstid" räcker till för att hinna med de till synes oändliga möjligheterna i skapandets alla variabler !?

Det japanska uråldriga smideshantverket är en stor inspirationskälla som jag med stor ödmjukhet studerar. beundrar och inspireras mycket av.

 

Med vänlig hälsning

Örjan Blom

Ni hittar mig också på Facebook och Instagram